С покачването на температурите се увеличава рискът  от  пожари ,

...
С покачването на температурите се увеличава рискът  от  пожари ,
Коментари Харесай

Опожарените земеделски площи се считат за временно неподходящи за субсидиране



С покачването на температурите се усилва рискът  от  пожари, като най-сериозна е заплахата за горите и за земеделските земи. От дълги години специалистите регистрират,  че на практика всички пожари в горите се дължат на човешка неточност или съзнателно деяние. Запазва ли се тази наклонност, не престават ли фермерите да горят стърнища и по този метод безконтролно да изпепеляват близките гори, кой управлява и кой глоби подобен вид държание?

Пожароопасният сезон е открит сподели за БНР инженер Борад Шекиров от Агеницята по горите.

" От началото на годината до сегашния миг са зародили към 90 броя пожари в горските територии на страната, засегнатите площи са над 1600 декара . За съпоставяне през миналата година за същия интервал са зародили към 233 броя пожари в горските територии и са опожарени площи от над 11 хиляди и 90 декара.

При 99% от пожарите повода е безучастие и или немарливост.

Има и умишлени пожари, само че тази причина е мъчно доказуема в сегашния миг. Съгласно законодателството в страната и във всички случаи касаещи съзнателно породен пожар са известени способените проверяващи органи от страна на стопанисващите и ръководещите горски територии.

Паленето на стърнища е неразрешено и в българското, и в европейското законодателство напомня Александър Цветков от Фонд " Земеделие "

" За миналата 2020 година са наранени от пожари над 130 аграрни стопани, като площта, която е обхваната от тези пожари е над 1800 хектара ".

" Опожарените аграрни площи се смятат за краткотрайно несъответствуващи за субсидиране от съответната година се водят за недекларирани. Това е по директни заплащания, постановат се и наказания, когато става дума за опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхнина, пшеница, ръж, овеси ечемик. Това се отразява при инспекцията за кръстосано съблюдаване и се отбелязва като нарушение  на народен стандарт 6. Което значи, че се постанова нова глоба, която се пресмята в % на понижение. Зависи от тежестта, степента  и продължителността а на откритото неспазване ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР